Dünya’dan Güneş’e doğru yol alırken yolda karşımıza çıkıyor: Aşk Tanrıçası; Venüs.
Meyva bahçelerinin koruyucusu olarak saygı gören Venüs sonradan Yunan etkisi altında Aphrodite ile bir tutulmuştur.
AZRA ERHAT / MİTOLOJİ SÖZLÜĞÜ / Remzi Kitabevi
Sabah Yıldızı, Akşam Yıldızı gibi isimler de verilen ve aslında dünyamız gibi bir gezegen olan Venüs; atmosferinde bulunan yoğun bulut tabakasının güneşten üzerine ulaşan ışığı yansıtması nedeniyle adeta bir yıldız gibi gece (ve hatta gün doğarken bile) parlamaktadır.
Bize diğer pek çok yıldızdan daha yakın olduğu için de sanki onu bir yıldız gibi algılamaktayız.
Venüs, Dünya ile büyüklük ve çekim kuvveti açısından kardeş gibidir. 1960’lara kadar Venüs’ün yüzeyi bir tropik ada gibi ormanlar ve nehirlerle kaplı zannedilirdi. Ancak 1961’de başlayan (Verena1: Şubat 1961) ve 1969’da ilk başarılı Venera5 seferi ile Rusların önemli bilgileri bize sağlayan projesi ile artık Venüs hakkında daha çok veriye sahibiz.
01/1969 Venera5: SSCB 16 Mayıs 1969’da Venüs atmosferine girdi. Bir paraşüt sistemi ile yavaşlarken 53 dakika süreyle atmosfer hakkında veriler toplayıp gönderdi. Gezegen yüzeyine varamadan, atmosferin yüksek sıcaklık ve basıncına dayanamayarak tahrip oldu. Atmosferin bileşimi ve sondanın inebildiği 38 km. yükseltiye kadar olan kısmına ait fizik verileri gönderdi. (Başarılı)
01/1969 Venera6: SSCB 17 Mayıs 1969’da Venüs atmosferine girdi. Bir paraşüt sistemi ile yavaşlarken 51 dakika süreyle atmosfer hakkında veriler toplayıp gönderdi. Gezegen yüzeyine varamadan, atmosferin yüksek sıcaklık ve basıncına dayanamayarak tahrip oldu. Atmosferin bileşimi ve sondanın inebildiği 36 km. yükseltiye kadar olan kısmına ait fizik verileri gönderdi. (Başarılı)
08/1970 Venera7: SSCB 15 Aralık 1970’de Venüs atmosferine girdi. Bir paraşüt arızası nedeniyle 60 dakika sürmesi gereken inişini 35 dakikada tamamlayarak Venüs yüzeyine indi ve buradan 23 dakika süreyle sinyaller gönderdi. Gezegen yüzeyinde atmosfer sıcaklığının 475 C, basıncın ise 90 atmosfer olduğunu saptadı. Böylece bir başka gezegenin yüzeyine çalışır durumda inen ve radyo yayınları yeryüzüne veri gönderen ilk uzay aracı oldu. (Başarılı)
08/1970 Cosmos359: SSCB Dünya atmosferinden çıkamadı. (Başarısız)
03/1972 Venera8: SSCB 22 Temmuz 1972’de Venüs atmosferine girdi. Bir paraşüt sistemi yardımı ile inişi sırasında atmosfer hakkında veriler topladı. Değişik yükseltilerdeki rüzgar hızını ve ışık şiddetini ölçtü. Sert atmosfer koşullarında görev süresini uzatabilmek amacıyla bir dış soğutma sisteminden yararlandı ve yüzeye inişinden sonra 50 dakika süreyle veri gönderebildi. Gezegen yüzeyinde aydınlığın fotoğraf çekilebilmesine olanak tanıyacak düzeyde olduğunu saptadı. (Başarılı) (Astronomi Diyarı )
1961 yılında Venera1 ile başlayan Rusların Venüs dansı 1983 yılında gönderilen Venera16’ya kadar devam etmiştir, ayrıca başka isimlerle gönderilen uzay araçları ile ABD, Japonya ve Avrupa Uzay Ajansı ile Venüs’ü daha yakından inceleme çalışmaları devam etmektedir.
Venüs’ü çevreleyen ölümcül Sülfirik Asit bulutları ve gezegenin atmosferini neredeyse tamamen kaplayan karbondioksit bize gezegenimizin geleceği hakkında bilgi vermektedir.
Sera Gazları …
Biz Dünyamızı kirlettikçe bu Sera Gazları küresel ısınmaya neden olurlar. Geleceğimiz işte bir örnek olarak orada bize her sabah ve akşam haykırıyor; Venüs bize gelecekte böyle olacaksınız diyor.
Dünya, gezegenimiz, bir ön uyarı gönderdi sanırım. COVID-19 virüsü iki aya yakın bir süre insanı eve hapsetti ve gezegenimizdeki oluşumu bizim yüzümüzden büyük bir hızla devam eden sera gazlarının sorunlu etkisini bir miktar hafifletmemizi sağladı. Ancak yeterli değil elbette.
Yüzeyindeki 462 derece sıcaklık ile bize ileride böyle olacaksınız diyen kardeşi Venüs’e bir gönderme yaptı Dünyamız.
İkizimiz Venüs’ten öğreneceğimiz çok şey var.
Dünyadaki karbondioksiti kim arttırıyor?
Bu kadar çok karbondioksit üreten araçlara binmeyin diyor Dünya; cehenneminizi kendi ellerinizle oluşturmayın.
Bilmiyorum ders alacak mıyız?
Umarım alır ve kendimize bir çeki düzen veririz.
Virüs’ü belki de APHRODITE gönderdi, Venüs gibi olmayalım diye …
Venüs Gezegeni Hakkında :
Yer çekimi: 8,87 m/sn² (Dünyanın yerçekim kuvveti: 9,807 m/sn²) Gün uzunluğu: 116 gün 18 saat 0 dakika Yörünge süresi: 225 gün Yüzölçümü: 460.200.000 km² Yarıçap: 6.051,8 km Dönme süresi: −243,018 5 gün (ters yönde) Gezegenin yerçekiminden kurtulmak için gereken hız: 10,36 km/s. Yörüngedeki hızı: 35,02 km/s. Yörünge uzaklığı: 108.209.475 km (0,73 AU). Dünyadan uzaklığı: 41.400.000 km (0,28 AU). Yüzey sıcaklığı: 462 0C.
- Dünyaya yörünge olarak en yakın gezegendir.
- Yeryüzünden incelendiğinde en parlak gözüken gezegendir.
- Yüzey sıcaklığı en yüksek gezegendir. (Bizim güneş sistemimizde)
- Yere benzeyen gezegenler arasında, atmosfer yoğunluğu en fazla olan gezegendir.
- En çok merak edilen ve bu nedenle de Dünya’dan uzay aracı gönderilen gezegendir.
- Ekseni etrafında ters döner.
- Venüs’ün Güneş etrafında bir döngüsü (1 yıl) 225 Dünya günü kadar sürerken, kendi ekseni etrafında dönüşü (1 gün) 243 Dünya günüdür.
- Güneş Sistemi’ndeki tüm gezegenlerin ismi erkek ismi iken, sadece Venüs’ün ismi kadındır. Bunun nedeni, Antik Roma’da aşk ve güzellik tanrıçası olan Venüs’tür (Afrodit).
- Gökyüzünde parlak olduğu için “gökyüzünün parlak kraliçesi” olarak isim verilmiştir.
- 1961 ile 1972 yılları arasında gezegene gönderilen 21 uzay aracından 14’ü başarısız olmuştur. Toplamda ise 40’tan fazla uzay aracı incelenmesi için gezegene gönderilmiştir.
- Güneş’e en yakın gezegen Merkür olmasına karşın, Venüs en sıcak gezegendir. Atmosferinin yüzde 96,5’i karbondioksitten oluştuğu için buradaki bulutlar sera etkisi yaratmaktadır. Buna bağlı olarak Güneş’ten gelen sıcaklığın gezegenden dışarı çıkması engellenmektedir. Dolayısıyla gezegenin sıcaklığı 462 dereceye kadar yükselmektedir.
- Atmosferi, diğer gezegenlerin atmosferinden çok daha ağırdır. Güneş Sistemi’nde doğal uydusu olmayan iki gezegenden birisidir. Yüzeyi 300 ila 400 milyon yaşındayken, bu rakam Dünya yüzeyi için 100 milyon yıla denk gelmektedir.
- Dünya ile aynı boyutlarda olmasına karşın, yüzey basıncı Dünya’dan 92 kat daha güçlüdür. Dünya üzerinde bu basınç, okyanusun 1000 metre derinliğindeki basınca eşittir. Dolayısıyla gezegene ulaşmayı başaran uzay araçları, atmosferine girdikten birkaç dakika sonra parçalanmıştır.
- Venüs’e en yakın gezegen, Dünya’dır ve ortalama uzaklığı 41 milyon kilometredir. En uzak gezegen ise Neptün’dür.
- Venüs’ün en yüksek dağı Maxwell Montes’tir ve 8,8 kilometre yüksekliğindedir. Bu ise Dünya’daki Everest Dağı ile eşdeğer bir seviyedir.
- Yavaş dönüyor olması sebebiyle manyetik alanı Dünya’dan çok daha zayıftır. Günün en uzun sürdüğü gezegen olarak bilinirken, sıcaklık değişimi gezegenin yavaş dönüşü nedeniyle gece ve gündüz arasında minimum seviyededir.
- Gezegen jeologlara göre; bir milyardan daha eskidir. Ayrıca yüzeyinin çok sıcak ve kuru olduğu belirtilmiştir. Son derece yüksek yüzey sıcaklıkları yüzünden sıvı su içermediği tahmin edilmiştir.
Kaynak :
Venüs üç ay boyunca, tam koltuğumun karşısında, batıya bakan penceremde, yoldaşım oldu. Parıl parıl ve göz alıcı çok etkileyici bir gezegendi. Bir ay kadar önce görüş alanımdan çıktı. Epey de fotoğrafını çektim. Kim bilir bir daha kaç yıl sonra misafirimiz olur. Gözümü kamaştıran gizemli parlaklığını hep özleyeceğim.
Bilgi için teşekkürler Hakan.
Rica ederim Hatice Ezgi Özçelik, ben teşekkür ederim. Bu teşekkür aslında bizim gibi bir gezegen olup da bir yıldız gibi parlak bir şekilde bize görünen Venüs’e gitsin bence.
Teşekkürler Venüs … Orada parlamaya et…
Hakan Hatay