2015 yılının Ekim sonunda yazdan kalan bir günde Urla’da dolaşırken demir atölyesinde çalışan bir ustanın fotoğrafını çektim. Ve akabinde sohbete başladık. Atölyenin duvarında asılı duran at fotoğraflarını sorduğumda bana büyük bir hevesle “Rahvan At ve Yarışlarını” anlatmaya başladı. Oldukça ilgimi çekmiş ve kendime “nasıl yaparım?” diye sormaya başlamıştım. Defalarca araştırmama rağmen yarışların takvimi hakkında bir türlü bilgi alamamıştım. Ne yapacaktım? Tabii fotoğraflayacaktım. Öyle takıldım ki eve gelip internette aramama rağmen ekrana gelen haberlerin hepsi geçmiş, yapılmış yarışlara aitti. Ve bu düşünce aklımın bir köşesinde inzivaya çekildi. Teee İFOD, BEAFSAD, Midilli ve Sakız Adası fotoğraf derneklerinin ortak düzenlediği serginin açılışının Bergama’dan dönüşüne kadar. Yani tam tamına 28 Mayıs 2016 Cumartesi günüydü. Menemen’de garaj ayrımına geldiğimizde yolun üstüne “Menemen Rahvan At Yarışları – Seyrek, 29 Mayıs 2016” diye asılmış bir pankart vardı. Aklıma birden Urla’da yaptığım sohbet geliverdi. Aradan yedi ay geçmişti. İşte o an “gidip bir bakayım” diyerek benim rahvan at yarışlarına kapıldığım andı. Seyrek yarış alanı tam bir curcunaydı.
Uzakta bir başka fotoğrafçının koşuşturması gözüme ilişti. Merakla “Kimdir?” diye yaklaştığımda İFOD etkinliklerine sürekli karşılaştığım Zafer Gazi Tunalı olduğunu gördüm. İkimizin fotoğraf yolu burada kesişti. Zafer Gazi’nin büyük bir kibarlıkla projenin belge haline getirilmesi işine soyunmasıyla proje artık “bizim” oluverdi.
Birlikte keyifli seyahatler yaptık. Bugüne kadar kapsamlı ele alınmamış bir fotoğraf projesini ortaya çıkardık. Birçok yeni arkadaş edindik. Atlar ve rahvan hakkında sorduk öğrendik, okuduk araştırdık öğrendik. 2016 sezonu kapandıktan Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu internet sayfası, meraklıların Facebook sayfaları, belediyelerin internet sayfaları sessizliğe büründü. 2017 Mart ayı ile birlikte etrafı tekrar kolaçan etmemize rağmen ne yazık ki birkaç yarışı kaçırmıştık. Ve nihayet federasyonun sayfasında etkinliklerin takvimi açıklandı. Ve güzel bir tesadüf fotoğraflamaya yine Menemen (Seyrek) etkinliği ile 2017 ye başlayacaktık. Bu kaçırdıklarımızın tesellisi oldu.
Bu projede amacımız yarışların yanı sıra özellikle “İnsan-At ilişkisini” fotoğraflamak ve takipçilerin ilginç hikayelerini ortaya koymak olarak şekillendirmiştik. Aynı zamanda bu yarışları güzel ülkemizin dört bir yanında izlemek üzere planımızı oluşturduk. Bu bağlamda kitapta yer alan fotoğraflar 2016, 2017 ve 2018 yılında izlenen ve Ardahan’a kadar uzanan 29 etkinlikte çekildi. Bu çalışma süresince katılımcılardan çoğu ile tanıştık ve konuştuk. Hala da görüşmeye devam ediyoruz. İstekleri üzerine çektiğimiz fotoğrafları doğrudan kendileriyle paylaştık. Fotoğraflarla sezon başladığında sergi açacağımızı ve kitap haline getireceğimizden bahsettik. Aynı zamanda ilk sergiyle birlikte fotoğrafları “Facebook” da paylaşacağımızı ve tüm rahvan at severlere ilgili sayfanın bilgisini vereceğimizi söyledik. Ve bunların hepsini yaptık. İzmir, Urla ve TFSF-Ankara olmak üzere üç sergi açtık. Balıkesir ve Marmaris Fotoğraf derneklerinde sunumlarını gerçekleştirdik. TFSF yönetimi çalışmamızı sunum havuzuna kabul ederek bizi onurlandırdı. Kitabı basıldı ve kendi imkanlarımız dahilinde dağıtmaya çalıştık.
**********************
İFSAK, kurulduğu günden itibaren tüm fotoğraf meraklılarının ürettiği etkili fotoğrafları, çarpıcı sergileri daha çok insana ulaştırmak için çabalamıştır. Sergiler, fotoğraf gösterileri, fotoğraf günleri, uluslararası yarışmalar bu çabaların sonuçları olarak ortaya çıkmıştır.
60. yılında İFSAK, bu çabalara bir halka daha ekliyor: Akılda kalan fotoğraflardan oluşturduğunuz güçlü portfolyolarınızı, daha çok fotoğraf meraklısına ulaştırmanız için, İFSAK Blog’un sayfalarını sizlere açıyoruz.
Yayınlanmasını istediğiniz portfolyolarınızı (ziplenmiş halde) ifsakblog@gmail.com adresine gönderebilirsiniz (diğer koşullar için tıklayınız). Böylece fotoğraflarınız dijital olarak daha fazla fotoğraf meraklısına ulaşabilecektir.
60 yıldır olduğu gibi, bugün de Beraber Üretelim, Beraber Paylaşalım!
**********************
Okyar Atilla hakkında
1955 yılında Salihli’de dünyaya geldim. İTÜ Elektronik ve Haberleşme Fakültesi mezunuyum. Kariyerimi özel şirketlerde üst düzey yönetici olarak sürdürdüm.
Fotoğrafçılıkla tanışmam (arthenos) 1960’lı yıllara dayanır. O yıllar, elimde babamdan kalma Kodak Retina ile başlayan hatıra fotoğrafları dönemidir. Üniversite yıllarında ilk refleks makinamı almamla, karanlık odada siyah beyaz filmle ve baskı işleriyle fotoğraf daha ciddi bir uğraşım haline geldi. Böylece 1970 li yılların önemli fotoğrafçılık dergilerde baskıya giren çalışmalarım oldu.
Üniversite sonrasında iş hayatı koşuşturmasıyla arka planda kalan fotoğrafçılıkla 1996 yılında dijital teknolojinin fotoğrafçılık alanına girişinin getirdiği kolaylıkla tekrar yoğun olarak fotoğrafla ilgilenmeye başladım. Karma sergilerde yayınlanan fotoğraflarımın yanı sıra internette birçok fotoğraf sitesinde “günün fotoğrafı” seçilen çalışmalarım var. 2014 yılından bu yana yedi kişisel sergim gerçekleşti. Aynı zamanda İFOD bünyesinde birçok karma sergiye katıldım. Halen hem dijital hem de siyah beyaz film teknolojisiyle fotoğraf uğraşım devam ediyor. Ayrıca arthenos blog sayfamızda fotoğraf üzerine yazılar yazıyorum.
Fotoğraf çekmeyi seviyorum.
Zafer Gazi Tunalı hakkında
Doğdum 1958; gözümü açtığım evde saydam (dia) oynatıcılar; fotoğraf ve film makineleri ile kristalize perde… Sinema filmleri kopunca küçük yaşta asetonla montajcılığa da başlamıştım.
Derken ilk fotoğraf çekimleri; kartların arkasına attığım tarihten görüyorum; 1967. Yaşadığımız yerde tarlalar, deniz, meyve ağaçları yani doğa bizi çağırdığı için fazla üzerinde durmadım. Ara ara körüklü ile çekimler; sonra ele gelir bir makine almıştı babam. Bir ara karanlık oda; doğaya dönük olduğumuz için sıkıldım. Sonra zarflı saydam kullanmaya başladım; yurt dışı banyolu…
Üniversiteden sonra 10 yılı geçkin kendi matbaamda yayıncılık hayatım oldu. “Avcı Rasgele” ile “Temmuz Sanat” Dergilerinin sahipliği ile yayıncılığını sürdürdüm. Bu sırada birçok ürün çekimi, stüdyo işleri yaptık. İFOD kurulduğunda üye oldum. 2006’tan bu yana da fotoğraf yarışmalarında TFSF Temsilcisiyim. Fotoğraf yoğunluğundan önce atölye çalışmaları ile plastik sanatlarla da ilgilendim; yağlıboya, akrilik, suluboya, kil-kalıp vs. Yaptığım eserler evleri süslemeyi sürdürüyor. Fotoğrafçı dostlar bana; fotoğrafı bırak resim yap” diyor. Hak vermiyor da değilim.
Bir anısal hikayeden yola çıkarak Atilla Özdemir arkadaşım ile neredeyse ise hiç bilinmeyen Türkiye Cumhuriyeti’nin kazanımlarından olan halk arasında “Doktor Vagonu” olarak bilinen fotoğraf çalışmamız ile “Tarihe Saygı Ödülü-2018” aldık.
Bu arada 2015-2018 arasında Okyar Atilla ile Türkiye genelinde takip ettiğimiz “Rahvan Atçılık ve Yarışları” konusunda bir sergi, bir sunum ve kitapla çalışmayı fotoğrafçıların olduğu kadar ülkemize sunmuş olduk.
Saygılarımla…
Merhaba Okyar Bey, Zafer Bey
Ne güzel bir çalışma olmuş. Değer kattınız bloğumuza
Ellerinize sağlık
Sevgiler
Tolga Bey merhaba,
Biz teşekkür ederiz. Değer verdiniz, yayınladınız ve bizi onurlandırdınız.
Tüm İFSAK dostlarıma sevgi ve saygılarımla