Gilles Mora (1998)’de Sokak Fotoğrafçılığı’nı şöyle tanımlar:
Sokak fotoğrafçıları modellerini rastgele veya sistematik gözlemci gibi açıkça veya gizlice fotoğraflayarak kısa anları takip eder…
Mora, sokak fotoğrafçısını hem doğru zamanda ve doğru yerde kayıtsız ve sebepsizce ve FLANEUR (Ne olduğunu bilmeden insanların yaşamlarını araştırma peşinde olan cidden meraklı ve yeni bir estetiğin potansiyel aracı gibi görmek isteyen kişi) olarak tanımlıyor…
Burada H.Cartier Bresson ve onun KARAR ANI’na da göndermede bulunmayı ihmal etmiyor.
Yine Willy Ronis:
Sokak fotoğrafçısı için; bir sokakta, bir kavşakta, bir markette uyumakta olan maceralar, görülenlerin hemen altındaki gizli güçler tarafından ortaya çıkarılmış maceralardır!… Çünkü bence büyük olay, hakiki ”GERÇEK YAŞAM” olan günlük yaşantıdır.
diyor.
Sokak Fotoğrafçılığının biçimsel olarak eğik, dalgalı, asimetrik, yakın çekim şeklindeki bakış açısının uygulanmasına ilişkin Ferguson‘un şu tanımlaması önemlidir!
Birçok fotoğrafçı sokakta şans anlarında bulunan eşsiz keşifleri aramaya devam ediyor.
Ben de: Empresyonist ressamların ışığını izleyen Sokak Fotoğrafı’nın Brassai, Doisneau ile başlayan, H. C. Bresson‘la zirveye ulaşan klasik dönemi ve sonrasında Eliott Erwitt ve William Klein‘le başlayan Çağdaş Sokak Fotoğrafı’nın bende yarattığı ilham ile sokakları arşınlıyorum!…
*************************************
İFSAK, kurulduğu günden itibaren tüm fotoğraf meraklılarının ürettiği etkili fotoğrafları, çarpıcı sergileri daha çok insana ulaştırmak için çabalamıştır. Sergiler, fotoğraf gösterileri, fotoğraf günleri, uluslararası yarışmalar bu çabaların sonuçları olarak ortaya çıkmıştır.
60. yılında İFSAK, bu çabalara bir halka daha ekliyor: Akılda kalan fotoğraflardan oluşturduğunuz güçlü portfolyolarınızı, daha çok fotoğraf meraklısına ulaştırmanız için, İFSAK Blog’un sayfalarını sizlere açıyoruz.
Yayınlanmasını istediğiniz portfolyolarınızı ifsakblog@gmail.com adresine (ziplenmiş halde) gönderebilirsiniz (Diğer koşullar için tıklayınız). Böylece fotoğraflarınız dijital olarak daha fazla fotoğraf meraklısına ulaşabilecektir.
60 yıldır olduğu gibi, bugün de Beraber Üretelim, Beraber Paylaşalım!
Başarılı çalışmalarınızın,,hep devamını dilerim…Tebrikler…
Çok teşekkür ederim Ahmet arkadaşım!…
pek sokaklara çıkamadığımız bu korona günlerinde, sizin güzel fotoğraflarınız ayrıca iyi geldi…
teşekkürler.
levent
Çook teşekkür ederim Levent bey beni fazlasıyla onore ettiniz!..selamlarımla…
Sokağa çıkmanın tadını güzel fotoğraflarınla giderdik.
Çok teşekkür ederim Gültekin!
Tebrikler. Anlam taşıyan, kendi şartları ve tıkanmışlığı sebebiyle bu günün sâdece estetiği ya da garipliği esas alamağı öne çıkarmış ve bunu da çağdaş sokak fotoğrafçılığı olarak dünyaya dayatan ve ülkemizde de taraftar bularak sokak fotoğrafçılığının ana akımı hâline gelen; istisnâları olmakla birlikte genellikle belki güzel ama özgünlükten ve ruhtan yoksun fotoğraflar çekilmesine sebep olan; genel olarak günümüzün “Batı tarzı sokak fotoğrafçılığı” olarak tanımlayabileceğimiz tarzın tuzağına düşmediğinizin belgesi olan fotoğraflarınız bahsettiğim sebeplerle çölleşmeğe doğru giden sokak fotoğrafçılığımızın içinde güzel, tatlı, serin bir vaha âdetâ. Bu vahanın kurumamasını ve benzer vahaların meydana gelmesine vesile olmasını diliyorum. Ziya Sefik Atun.
Dostum,çok teşekkür ederim!..