Portfolyo: Aslı Gönen

//

Türk fotoğrafının gerçek kimliğine kavuşma ve dışa açılma döneminin başlangıcı 1960’lı yılların başına rastlar. Bir çağdaş belgelemeci ve büyük usta olarak Ara Güler, Türk fotoğrafının yurt dışında tanıtılmasındaki en büyük adımdır. Ara Güler özellikle Türk sokak fotoğrafçılığının ilham kaynağı olmuştur. Ben de fotoğraf çekmeye ilk başladığım yıllarda Ara Güler’den etkilenmem nedeniyle olsa gerek hep siyah beyaz fotoğraflar çekerdim. Zamanla çağdaş sokak fotoğrafçılığının ülkemizde de yaygınlaşmaya başlaması ile ben de renkli, ışıklı, gölgeli fotoğraflar çekmeye başladım. Bununla birlikte kendi gölgemi, siluetimi de zaman zaman fotoğraflarıma ekliyorum. “Ben de oradaydım” der gibi.

Fotoğraflar, onları çektiğimiz yer ve zaman hakkında bizlere önemli bilgiler sunar, o dönemde yaşayan insanların kültürlerini, ekonomik durumlarını ve hatta siyasi görüşlerini bile izleyenlere yansıtabilir. Tabii bu fotoğrafı çeken kişinin neyi ön plana çıkarmak istemesiyle de alakalıdır. Bu noktada sokak fotoğrafı ve belgesel fotoğraf çok ince bir çizgiyle ayrılıyorlar. Sokak fotoğrafçılığının temel amacı, fotoğrafçının kendisini ifade edebilmesi dayanır. Başka bir ifade ile sokak fotoğrafçılığının amacı sosyal bir konuyu işlemek değil, sokağın kendisini ifade edebilmesidir.

Her zaman sokakta olmayı, an’da olmayı seviyorum, her sokağa çıktığımda bu enerjiyi hissediyorum, özellikle ne ile karşılaşacağını bilmeden, başka bir şey düşünmeden sadece makinem ve ben fotoğrafa odaklanmak ve sürprizlere açık olmayı çok seviyorum. Fakat bazen ne yazık ki o kadar çok fotoğraf çekmeme rağmen günün sonunda elim boş kalabiliyor, bu da hem insanı üzüyor hem de bir dahaki sefere daha çok fotoğraf çekebilmek için teşvik ediyor. Çünkü hayat size neler getirecek, fotoğraf tanrıları o gün yanınızda olacak mı bilmiyorsunuz : )

Zaman zaman yarışmalara ve sergilere de katılıyorum. Bunlar yüzde yüz bir başarı göstergesi olmamakla birlikte insanı motive eden aktiviteler diye düşünüyorum. Asıl önemli olan çektiğim fotoğrafı benim hissetmem, bana o duyguyu verebilmesi sonrasında da izleyiciye bu duyguyu aktarabilmek benim için başarıdır.

Kısacası Saul Leither’in dediği gibi, “I happen to believe in the beauty of simple things. I believe that the most uninteresting thing can be very interesting.” (Basit şeylerin güzelliğine inanırım. En ilginç olmayan şeyin çok ilginç olabileceğine inanıyorum.) Bu sözü felsefem olarak benimseyerek günlük koşuşturma içinde o kısa anları ve güzellikleri keşfetmeye çalışıyorum. Sokaklarda olmak, o sıradan, basit anları belgelemek beni mutlu ediyor.

Herkese dilediği gibi bol bol fotoğraf çekebilecekleri sağlıklı ve aydınlık günler dilerim.

******************

İFSAK, kurulduğu günden itibaren tüm fotoğraf meraklılarının ürettiği etkili fotoğrafları, çarpıcı sergileri daha çok insana ulaştırmak için çabalamıştır. Sergiler, fotoğraf gösterileri, fotoğraf günleri, uluslararası yarışmalar bu çabaların sonuçları olarak ortaya çıkmıştır.

60. yılında İFSAK, bu çabalara bir halka daha ekliyor: Akılda kalan fotoğraflardan oluşturduğunuz güçlü portfolyolarınızı, daha çok fotoğraf meraklısına ulaştırmanız için, İFSAK Blog’un sayfalarını sizlere açıyoruz.

Yayınlanmasını istediğiniz portfolyolarınızı (ziplenmiş halde) ifsakblog@gmail.com adresine gönderebilirsiniz (diğer koşullar için tıklayınız). Böylece fotoğraflarınız dijital olarak daha fazla fotoğraf meraklısına ulaşabilecektir.

60 yıldır olduğu gibi, bugün de Beraber Üretelim, Beraber Paylaşalım!

*******************

Eskişehir’de yaşıyorum ve Anadolu Üniversitesi Turizm Otelcilik Yüksekokulu mezunu olmakla birlikte 23 yıldır bir kamu kuruluşunda çalışmaktayım. Fotoğraf ile ilgili hiçbir eğitim almadım, tamamen okuyarak, beğendiğim fotoğrafçıların çalışmalarını izleyerek, sokaklarda pratik yaparak kendimi geliştirmeye çalışıyorum. 

Fotoğrafta insan öğesi olmasını tercih ediyorum, daha çok sokak fotoğrafları ve günlük hayatın içinden fotoğraflar ilgi alanıma giriyor. Günlük karmaşa ve koşuşturma içinde yakaladığınız o kısacık anlar ve o anları ölümsüzleştirmenin tadı paha biçilemez bence. 

Çeşitli online dergi ve sitelerde foto röportajlarım, çeşitli yarışmalarda derecelerim, 7 adet yurt içinde 1 adet yurt dışında kitap kapağı olarak basılmış fotoğraflarım ve çeşitli sergilerde yer alan fotoğraflarım bulunmaktadır. 2016 Eskişehir Sanat Derneği Yılın fotoğrafçısı ödülüne layık görüldüm.

@womeninstreetturkey sayfası kurucu üyesiyim.

Instagram: @gonenasli

Yorum Sayıları: 4

  1. Tarzı ve bakışı ile beni çok etkiliyor Aslı Ulaş Gönen. Fotoğraf sürecini anlattığı bu tür yazıları okumaktan ve onu her mecrada takip etmekten bir amatör fotoğrafçı olarak feyz alıyorum. Başarılarının devamını dilerim.

    • Çok çok teşekkür ederim, ben de bir amatör olarak bu yorumu duyduğuma çok sevindim, ne mutlu:))

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Son yazılar: Fotoğraf

Bosphor-Bosphor

İstanbul’da fotoğraf çekmenin kendine mahsus bir zorluğu var. İlgi çekici imajların yoğunluğu öyle bir raddeye ulaşıyor…

Gerçekliğin Olağanüstü Cazibesi

Bu yazı, İFSAK Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Grubu’ndan Ahu İncekaralar  https://instagram.com/ahuincekaralar  tarafından yayına hazırlanmıştır. . . .…

Foto Patinaj

Daha ziyade motorlu araçların çamurda, buzda, kumda veya benzer zorlu zeminlerde lastiklerinin (tekerleklerinin) hareketine rağmen ilerleyememesi,…

Doğal Seçim…

Uzun zamandır özünde “fotoğraf” olan yazı klavyeden akmıyor. Ancak fotoğraf kullanarak fotoğrafın etrafında döndüğümüz yazılar sunmakla…

Yapay Zeka

Görsellerde yapay zekan kullanımının tartışmaya açılması büyük ölçüde 2023 yılı Sony World Photo Organisation – ki…

Beatrice’den Gelen Mektup

Bu yazı, İFSAK Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Grubu’ndan Özlem Dikeçligil  https://www.instagram.com/ozlem_dikecligil/  tarafından yazının sonunda künyesi verilen kitapların esiniyle…