Photoshop 2049 Güncellemesi

/

Kasım ayı itibari ile Photoshop ve birçok Adobe programına güncelleme geldi. 1987 yılında Michigan Üniversitesi doktora öğrencisi olan Thomas Knoll tarafından geliştirilmeye başlanan Photoshop programı sadece siyah beyaz fotoğrafları düzenleyebiliyordu. Artık sizin renkli ya da siyah beyaz ayırt etmeksizin fotoğrafa ne yapmak istediğinizi algılayıp, ona göre kendi akıllı işlemini yapabiliyor. Zaten araçlar kısmında “AUTO” seçeneği vardı bunun güncelleme ile ne alakası var diyenler için aslında olayı farklı bir platforma taşımak gerekiyor. Hani diyoruz ya ‘Google bizi telefonlarla dinliyor’ diye, işte onun farklı versiyonunu ADOBE yaklaşık bir senedir fotoğraflar üzerinden yapıyor.

Adobe’un Lightroom (eski adı ile Lightroom CC) versiyonuna gelen geçen seneki güncellemesi ile Lightroom’u bir sosyal medya platformu gibi kullanmaya başladık. Başlamadıysanız da bakmanızı öneririm çünkü birçok içeriğe ücretsiz bu sayede ulaşabiliyorsunuz. Her ücretsiz üründe olduğu gibi yaptığımız data işlemleri ADOBE’a bir kaynak olarak yansıyor.

Yapay zeka nasıl çalışıyor?

Kısaca özetleyecek olursam: siz bir fotoğraf düzenleyip Lightroom’un “HOME” kısmına girip “LEARN” ya da “DISCOVER” dediğinizde birçok Lightroom kullanıcısının fotoğrafları nasıl baştan sona düzenlediğini adım adım görebilir, birebir aynısını fotoğraflarınıza uygulayabilir ve hoşunuza giderse o ayarı ücretsiz olarak kendi Lightroom hazır ayarlarınıza aktarabilirsiniz. Sevdiğiniz düzenleme yapan kullanıcıları takip etme, gönderilerini beğenme gibi seçeneklerde mevcut, ama korkmayın henüz “dürtme” fonksiyonu aktif değil.

Şimdi bu bir sene içerisinde platforma yüklenen tüm görsellerin datası ADOBE tarafından depolanarak yapay zeka kullanan uygulamaların yapımı için kullanıldığı bir gerçek. Renk, kontrast, derinlik, düzenleme şekli, ülke, mekan yada fotoğraf türünün düzenlenme şekli yapay zeka dediğimiz Adobe Sensei için kaynak yaratmayı amaçlıyor. Adobe’un kendi sitesinde

Yapay zeka, işin şeklini değiştiriyor. Adobe Sensei de bu yola öncülük ediyor; yaratıcılığı, iş akışlarını ve dijital pazarlamayı destekleyerek her bir müşteri deneyimini daha mükemmel ve daha kişisel bir hale getiriyor.

şeklinde tanımlanan ara yüz aslında bizim görsel düzenleme biçimlerimizi analiz ederek kendi yaratıcılığını ortaya koyuyor.

“Terminatör”, “Blade Runner” gibi filmler izlediyseniz CyberPunk akımını takip ediyor ya da ilgi duyuyorsanız ya da “Androidler Elektrikli Koyun Düşler Mi?” gibi kitapları okuduysanız konu siz çok yabancı değil. Bu içeriklerde yapay zekanın robot formuna gelip insanların işini elinden alacağını ürkütücü bir gelecek tasviri ile bize anlatır. Son dönemde bunu en iyi anlatan dizilerden olan “West World”ü de izlemenizi de öneririm. Bu kısma kadar bize bilim/kurgu olarak anlatılan tüm tasvirlerde robotlar işimizi elemi geçirecek kurgusu yapılırken Adobe Sensei ile sadece iş değil sanat ve hayal gücünün de artık yapay zeka tarafından oluşturulmaya çalışıldığını görebilirsiniz. Yapay sanat pek yakında kapımızı çalacak gibi.

Ütopya mı, gerçek mi?

Çok ütopik ve hayal gücü yüksek bir yazı yazdığımı düşünen arkadaşlara Photoshop’a gelen son güncelleme ile portre fotoğrafı çekilen kişinin bakış yönünü -evet doğru okudunuz bakış yönünü- ve yüzüne düşen ışığın yönünü sadece iki kaydırma hareketi ile değiştirebildiğinizi söylesem? Ortaya çıkan sonuç muhteşem mi derseniz? Şimdilik hayır ama ileriki seneler de işler bambaşka bir hale gelebilir. Çünkü yakın zamanda gelecek özellikler ile Photoshop da birçok ayarı tek tıkla yapmak mümkün olacak.

Bu yazıda size Photoshop güncellemesini anlatmak yerine ne amaçladığını anlatmaya çalıştım çünkü yakın gelecekte “çekmek” ile “yapmak” arasındaki çizgi iyice kısalacak. Gerçeğin kanıtı olarak ortaya çıkmış fotoğraf Replicant* halini almaya başlayacak.

Photohop’u verimli kullanmak için…

Bu yazıyı yazma sebebim Photoshop’a gelen 2021 güncellemesidir. Photoshop’a gelen özelliklerden önce ben bu güncellemeyi yaparken test için elimde olan bir bilgisayardan bahsetmek istiyorum. Çünkü bu çağa ve geleceğe yakışır bir ürün olduğuna inanıyorum. Son 10 senedir dokunmatik ekranların hayatımıza hükmettiği bir çağda PC ekranlarının da artık dokunmatik, dönebilir ve tasarımsal anlamda bize kolaylık sağlayacak bir dizayn sahip olması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle Photoshop ve Illustrator gibi programları kullanan kişilerin bu hassasiyete daha fazla ihtiyaçları var.

Acer Spin 3 modeli hem dokunmatik ve dönebilir ekranı hem de kendi kutusunun içinden çıkan Wacom kalemi ile Photoshop kullanıcıları için gerçekten çok güzel tasarlanmış bir ürün. Bu özelliklerine rağmen fiyatı da gerçekten alınabilir seviyede olduğunu da belirtmeliyim. Ben tüm Photoshop 2021 güncellemelerimi Acer Spin 3 ile yapıp test ettim. Gayet başarılı sonuçlar aldığımı söylemeliyim.

*1982 yapımı Blade Runner filminde ve 2017 yapımı Blade Runner 2049’da biyo mühendislik ürünü kurgusal bir varlıktır. Nexus serisi replikantlar, yetişkin insanlarla neredeyse aynıdır, ancak modele bağlı olarak değişen derecelerde üstün güç, hız, çeviklik, esneklik ve zekaya sahiptir.

Yaklaşık 10 yıldır profesyonel anlamda fotoğraf ile ilgileniyor. Fotoğraf Dergisi yazarı. İFSAK üyesi ve Seminerler ve Atölyeler Biriminde görev aldı. Bahçeşehir Üniversitesi olmak üzere farklı kurumlarda fotoğraf ve video üzerine eğitimler veriyor. Viewsonic Pro Renk Yöneticisi ve Eğitmeni. Kendi sitesi başta olmak üzere ve farklı online platformlarda yazarlık yapıyor.
İFSAK “YALNIZLIK” Projesinde eğitmen yardımcılığı yaptı. İFSAK kapsamında HAYALE-BULANTİS-OKULUMA DOKUNMA proje, kitap ve sergilerinde fotoğrafları yer aldı. İFSAK 55. Yıl kitabında fotoğrafları yer aldı.
İFSAK da Lightroom Mobile CC ve Adobe Premiere Pro CC Eğitimleri vermekte.

Yorum Sayıları: 2

  1. Yapay zeka artık makale yazıyor, resim yapıyor çektiğin fotoğraf serisinden “en güzelini” seçiyor. İnsan-makina arayüzü yakın gelecekte yerini almak üzere. Belki de PS artık fotoğraf makinalarımıza entegre olacak, zaten bilgisayar haline gelmiş beyinlerimiz beğenilerimize uygun fotoğrafı işleyecek. Bilim kurgu göndermelerinizi severek okudum. Sevgiler diliyorum.

  2. Yazılımların (software) gelişmesi işlemcilerin (hardware) gelişmesine bağlı olarak sürüyor. Yanılmıyorsam Adobe, CC2020 de yapay zeka uygulamalarını kullanmaya başladığını duyurmuştu. Geleceği hayal etmek bile hayal oluyor. Bilgisayar konusunda hemfikirim. Hiçbir zaman toplama bilgisayar bir markanın performansında olamıyor.

    Yazıyı ilgiyle okudum. Elinize sağlık.
    Sevgi ve saygılarımla

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Son yazılar: Fotoğraf

Bosphor-Bosphor

İstanbul’da fotoğraf çekmenin kendine mahsus bir zorluğu var. İlgi çekici imajların yoğunluğu öyle bir raddeye ulaşıyor…

Gerçekliğin Olağanüstü Cazibesi

Bu yazı, İFSAK Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Grubu’ndan Ahu İncekaralar  https://instagram.com/ahuincekaralar  tarafından yayına hazırlanmıştır. . . .…

Foto Patinaj

Daha ziyade motorlu araçların çamurda, buzda, kumda veya benzer zorlu zeminlerde lastiklerinin (tekerleklerinin) hareketine rağmen ilerleyememesi,…

Doğal Seçim…

Uzun zamandır özünde “fotoğraf” olan yazı klavyeden akmıyor. Ancak fotoğraf kullanarak fotoğrafın etrafında döndüğümüz yazılar sunmakla…

Yapay Zeka

Görsellerde yapay zekan kullanımının tartışmaya açılması büyük ölçüde 2023 yılı Sony World Photo Organisation – ki…

Beatrice’den Gelen Mektup

Bu yazı, İFSAK Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Grubu’ndan Özlem Dikeçligil  https://www.instagram.com/ozlem_dikecligil/  tarafından yazının sonunda künyesi verilen kitapların esiniyle…