Orta Asya Seyir Defteri (Yaz 2023)

///

Bölüm 10, Kırgızistan – Bokonbayevo

15 Temmuz 2023–Cumartesi (Devam)

Önce otobüs garına yürümeyi planlıyoruz ama yükümüz çok ağır bizim. Diğer arkadaşlar yürürken biz bir taksi çevirip öyle gidiyoruz. Vardığımızda yanlış gara geldiğimizi anlıyoruz. Buradan Bişkek’e gidiliyormuş oysa biz Bokonbayevo’ya gideceğiz. O gar epey uzakmış. Dönerken yürüyen arkadaşları da uyararak, taksi ile gelmelerini sağlıyoruz. Varıyoruz, taksiciye 200 SOM verip gönderiyoruz. Tabii otobüs falan yok. Bunlar da yine minibüs. Ayrıca yedi kişilik yer yok. Bir sonrakini bekliyoruz. Ancak iki yirmi gibi hareket edebiliyoruz. Adam başı 300 SOM. Yol uzun, bir kısmı iyi ama tadilattan dolayı bozuk kısımlar da fazla. Akşam üzerine doğru varıyoruz. Kalacağımız yer göle doğru epey içeride. Aynı yöne giden bir çift turistte var arabada. Onlarla da anlaşarak minibüsçüden bizi bırakmasını rica ediyoruz. O dünden hazır. Toplam 300 SOM’a götürüyor. Göl kenarında güzel bir yer.

İnip yurt denen kıldan çadırlara yerleşiyoruz.

Hemen soyunup göle girme planımız var, keza hava epey sıcak. Girmeden önce mekân sahibi ile akşam yemeği için 600 ‘er SOM’a anlaşıyoruz. Göl çadırlara çok yakın,  Çolpan Ata’dan daha berrak ve de az kişi var. Bu sefer suda uzun kalıyoruz.

 

Kızların su yılanı görmeleri ile yüzme faslı bitiyor. İşletmede kalan son birayı alarak güneşi batırıp yemeğe geçiyoruz. Yatma vakti geldiğinde gittiğimiz yurtlarda, bizimki hariç (Çünkü göle giderken tüm lambaları kapatmıştık) tüm çadırlarda siyah, büyük uçan, kaçan bir sürü böcek görüyoruz. Reyan ve Öykü yatamayıp, işletme sahibinin kaldığı yerde kalıyorlar. Ayçin ve Hamit ise ara sıra attıkları çığlıklarla da olsa az uyku ile kalmayı başarıyorlar. Biz ise mışıl mışıl uyuyoruz.

 

 

 

 

Yatarken çadırın tepesi dikkatimi çekiyor. Gülten’e ya bunların bayrağı değil mi bu, diye soruyorum. Tut sen çadırın tepesini bayrağa koy. Tabii en çok gördükleri şey aslında, normal geliyor düşününce.

Bu arada Booking.com’un yazdığının aksine mekanda İnternet yok. Dünyadan kopuğuz.

Bugün 8790 adım atmışız.

 

 

1964 yılında memur bir babanın çocuğu olarak Urfa’da doğdum. 1968 yılında hayatımın geri kalanını geçireceğim İstanbul’a tanıştım. 1986 yılında Yıldız Üniversitesi Kocaeli Mühendislik Fakültesinden Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. Sırasıyla askerlik, iş hayatına başlama, evlilik, iki tane dünya güzeli kız dünyaya getirme, kendi işini kurma ve sonra “Yeter daha ne kadar çalışacaksın?” diyerek iş hayatını komple bırakma çizgisinde bir yaşam geçirdikten sonra, hobilerime yöneldim. Yurt içi, yurt dışı geziler, teknecilik ve karavancılık ile görme, keşfetme ihtiyacımı karşılarken, bunları belgelemek için çocukluktan beri sevdalısı olduğum fotoğrafa tekrar başladım. Aslında çocukluktan beri sevdalı olduğum söylenemez; çocukluğumun tatil günleri, ilkokuldan başlayarak dayımın Maltepe’deki fotoğraf stüdyosunda çalışarak geçti. O zamanlar dışarıda oynamak yerine o daracık karanlık odada, fotoğrafçılığın mutfağında çalışmak nefret edilesi bir durumdu. Ama her aşk nefretten doğmaz mı? Doğar; dolayısıyla fotoğraf makinesini hiç bir zaman yanımdan ayırmadım. Askerlik sırasında, 1988 yılında, AFSAD'da temel eğitim aldım. 2014 yılında, emekli olur olmaz İFSAK’a üye oldum. Çeşitli karma sergilerde, dernek içerisindeki fotoğraf gruplarında, sosyal sorumluluk projelerinde yer aldım. Bir dönem Yönetim Kurulu'nda görev yaptım. 2018 yılında İstanbul Fotoğraf Günleri Koordinasyonunu üstlendim. Ve bu sevdiğim ortamda bulunmaya devam ediyorum.

Yorum Sayıları: 2

  1. Hakan Bey merhaba,
    İlgi ve merakla okuyoruz yazılarınızı.
    Gitmiş kadar oluyoruz
    Sevgiler

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Son yazılar: Fotoğraf

Doğal Seçim…

Uzun zamandır özünde “fotoğraf” olan yazı klavyeden akmıyor. Ancak fotoğraf kullanarak fotoğrafın etrafında döndüğümüz yazılar sunmakla…

Yapay Zeka

Görsellerde yapay zekan kullanımının tartışmaya açılması büyük ölçüde 2023 yılı Sony World Photo Organisation – ki…

Beatrice’den Gelen Mektup

Bu yazı, İFSAK Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Grubu’ndan Özlem Dikeçligil  https://www.instagram.com/ozlem_dikecligil/  tarafından yazının sonunda künyesi verilen kitapların esiniyle…

Levend Kılıç Anısına

Genel olarak sanat dünyasına ve özelde fotoğraf dünyasına baktığımız zaman hem  kitap,  hem de dergi yayını…

Feminizim Nasıl Görünür:

Bu yazı, İFSAK Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Grubu’ndan Ahu İncekaralar  https://www.instagram.com/ahuincekaralar/  tarafından shutterstock.com  https://www.shutterstock.com/blog/history-of-feminism-photos  adresinden Türkçeleştirilmiştir. .…