24-26.05.2020
Yakın zamanda sıra dışı bir bayram deneyimi yaşadık. Müslüman topluluğunun Ramazan ayından sonra kutladığı bayram (Ramazan/Şeker Bayramı) bu yıl pandemi sürecine denk geldi. Ülkemizde de devam eden karantinanın çevremizde yaşanan bayram ritüellerine etkisini ve yarattığı alternatiflerinin oluşturduğu değişken gerginliği gözlemleme fırsatı bulduk. Sonuç olarak çoğunluğu “İFSAK Tayf” grubu bireylerinin bu sürece verdikleri görsel tepkiler ve aldıkları küçük notlardan oluşan bir foto-deneme ortaya çıktı.
Editör : Kubilay Karslı
Fotoğraflar : Berke Kaygın, Betül Karavelioğlu, Deniz Bayat, Dilara Tan, Kubilay Karslı, Meltem Aydın, Pınar Ardıç, Rabia Başa, Ş. Ali Taşer
***********
Dilara Tan
“Bayram namazı ardından cami önünde cemaatin toplu bayramlaşma geleneğinin yerini uykular aldı.”
Kubilay Karslı
“Karantina sürecini ailemle beraber şehirden uzaklaşarak yazlıkta geçirmeye karar verdik. Yaklaşık 2,5 aydır izole bir sitede komşularımızla yaşıyoruz. Bayramın ilk kutlaması “sosyal mesafe” kurallarına uyarak gerçekleşiyor. Küresel salgının karşımızdakini potansiyel tehdide çevirdiği gerçeği kimsenin zihninden çıkmıyor.”
Rabia Başa
“Pandemiye denk gelen bu bayramda, insanların geçmişteki ve şimdiki bayramlara dair ne hissettiklerini merak ettim. Her bayram dostlarla bir arada, geçmişe özlemle söylenen “Ah nerede o eski bayramlar?” sorusu, bu sefer dostlardan uzak, ailelerin fotoğraf albümlerine bakmaları ile gün yüzüne çıktı. Uzaktaki sevgiliye bir bayram kartviziti… Yıllardır değişmeyen duygu: Özlem.”
Betül Karavelioğlu
“Bu günlerde gökyüzünde çok defa uçurtma gördüm. Kısıtlama döneminde alternatif olarak benimsenmiş bu eskimiş oyun bayram günlerinde de oynanmaya devam ediyor.”
Meltem Aydın
“Oturduğum evi ziyaretlerinin ardından hızlıca kaydettiğim bir bayram manzarası: Yasaklar, çocukların şeker ve harçlık toplama heyecanlarını engelleyememiş.”
Pınar Ardıç
“Bu bayram şeker telaşı olmadı.”
Berke Kaygın
“Günün ilerleyen saatlerinde, kısıtlamalardan dolayı bayram misafiri gelmeyeceğini bilen babam ve amcam şekerleme yapıyor. Ne de olsa birinin şekerleme geleneğini sürdürmesi gerekiyor. Odama geçerken gördüğüm bu komik vaziyeti gürültü çıkararak bozmamak adına cebimdeki telefonla kaydettim.”
Deniz Bayat
“Annem, kuzenimin eşi ve kuzenim cep telefonunun sunduğu yöntemlerle yakınları ve aile bireyleriyle bayramlaşma devam ediyor. Bu sahne salonda konumlar değişerek gün boyu devam etti. Ev halkına, bu süreç boyunca birbiri ile olan iletişimlerinden sıyrılıp uzakta olan sevdikleri ile bu özel günü paylaşmak daha cazip geldi.”
Ş. Ali Taşer
“Bayramın ikinci gününü bitirirken pencereye çıkıyorum ve gecenin sıra dışı sessizliğini dinliyorum. Dört duvar arasında tek başına geçirdiğim bayramda pencereye çıkıp nefes almakla yetiniyorum. Karantina söz konusu olmasaydı ne yaz ne bayram İstanbulluları evlerinde tutabilirdi. Neyse ki bayram sonrasında yeni vaka sayısının azalması öngörülüyor.”
Ben oldum olası bayramlara karşı soğuğum, sadece çocukluğumdaki bayramları özlüyorum, yaş büyüdükçe sıradan bir gün gibi karantinada olması da benim için bir şey değiştirmedi sevindiğim bi tarafı en aziıdan para harcaması yapmayıp biraz daha borçlanmadım. Emeğine sağlık.
Teşekkür ederiz. :)