Chiatura’nın Zaman Makineleri

/

Gürcistan’ın Imereti bölgesinde, Kvirila nehri etrafındaki dik vadiler ve derin kanyonlar içinde kurulmuş ve bugün yaklaşık 20.000 kişilik nüfusa sahip Chiatura şehrinin hikâyesi, 1879 yılında Gürcü Şair Akaki Sereteli’nin bölgede manganez ve demir madeni yatakları keşfetmesiyle başladı. Bu keşif sonrası gerek yerli, gerekse yabancı maden işletmelerinin bölgeye ilgisi arttı ve 1905 yılına gelindiğinde Chiatura’daki manganez üretimi dünyadaki üretimin %60’ını karşılar hale geldi. İlerleyen yıllarda Chiatura’daki üretim ve buna bağlı olarak nüfus artarken, hem madencilerin maden yataklarına rahat ulaşması hem de elde edilen madenlerin dağlık vadiden nakli için, dönemin Sovyet Lideri -kendi de Gürcü olan- Josef Stalin’in emri ile bölgede Sovyetler Birliği’ndeki ilk yolcu teleferikleri kurulmaya başlandı.

İlki 1954 yılında kurulan teleferiklerin sayısı zamanla artsa da özellikle Sovyetler Birliği’nin dağılması sonrası Chiatura şehri ve manganez yatakları eski önemini kaybetti. Bölge giderek göç verir hale geldi. Bugün hala 9 teleferik hattı, 16 teleferik istasyonunun aktif olduğu ve teleferiklerin ana ulaşım aracı olarak kullanıldığı Cihatura’da, bu istasyonlarda genellikle orta yaşın üzerinde Gürcü kadınların çalıştıklarını görüyoruz. Biri şehir merkezi ve diğeri de şehrin biraz dışındaki iki hatta teleferik yolcularına kısa seyahatleri boyunca yine operatör olarak kadınlar eşlik ediyor.

Adeta geçmişten günümüze gelen zaman makineleri gibi yarım asırdan fazla süredir varlıklarını sürdüren, yıpransalar da insanları hala evlerine ve işlerine ulaştıran bu teleferikler Chiatura’nın sembolleri olarak yolculuklarına devam ediyorlar.

Editör notu: Aşağıdaki linke tıklayarak Chitura’nın Zamanı Makineleri belgeselini seyredebilirsiniz. Filmi tam ekran seyretmek için sağ alttaki ikona tıklamayı unutmayın, iyi seyirler.

İktisat fakültesi mezunu olarak uzun yıllar otomotiv sektöründe çeşitli görevlerde çalıştıktan sonra tam zamanlı profesyonel serbest fotoğrafçılık ve foto muhabirliği yapmakta. Özünde sosyal dökümental alanda fotoğraf çekme tutkusu olsa da ticari anlamda seyahat, tanıtım ve portre fotoğrafçılığı ile ilgilenmekte. Serbest foto muhabiri olarak çalıştığı Atlas dergisinde foto-röportajları yayımlanmakla birlikte fotoğrafları ulusal/uluslararası birçok dergi ve gazetede kullanılıyor. 2015 yılından beri İstanbul Fotoğraf Ve Sinema Amatörleri Derneği’nin (İFSAK) aktif üyesi. Aynı zamanda derneğin eğitim birimine eğitmen yardımcısı olarak destek veriyor. Hâli hazırda ticari fotoğrafçılık ile birlikte, kültürel ve çevresel konulara odaklanan uzun süreli fotoğraf projeleri üzerinde, hayatı belgelemeye devam etmekte.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Son yazılar: Belgesel Sinema

Ünlü Var Mı?

Çağımız bir anlamda ünlü peşinde koşma, ya da ünlü olma çağı. Mütevaziliğin kırıntılarının olduğu bir çağ.…

14. Yılında Documentarist

Documentarist İstanbul Belgesel Günleri, programındaki nitelikli belgesellerle yeniden salonlarda izleyicilerle buluşmaya hazırlanıyor. 6-11 Temmuz arasında Fransız…

Carettaların Haykırışı

Su kaplumbağası olarak da adlandırılan carettalar, denizde yaşarlar ve sadece yumurtlama döneminde karaya çıkarlar. Atlantik, Pasifik…