Ayın Kısa Filmi (Haziran) : Vahide

//

Yayın ekibi olarak İFSAK Blog’da kısa film gösterimlerine de yer vermek istedik. Bu amaçla Ayın Kısa Filmi Bölümü‘nü hazırladık. Bu sayfalarda, her ay farklı bir yönetmenin bir kısa filmini bulacaksınız.

Haziran ayının kısa filmi: Vahide

Yapım Tarihi - 2018
Süre - 6:15 dak.
Format - Kurmaca, Renkli, Türkçe

Yönetmen / Director: Burkay Doğan
Yapımcı / Producer: Cemre Yılmaz
Görüntü Yönetmeni / Director of Cinematography: Mert İnan
Oyuncular / Cast: Esra Yeşer, Selim Kalıç
Senaryo / Script: Burkay Doğan
Kurgu / Edit: Burkay Doğan
Ses tasarım / Sound Design: Murat Küçükarslan
Renk Düzenleme / Color Correction: Burkay Doğan
Sanat Yönetmeni / Art Director: Fadime Doğan
Oyuncu Yönetim / Cast Director: Merve Arslan
Çeviri / Translation: Yaprak Aydın
Ulaşım / Transportation: Yusuf Doğan
Yemek / Catering: Fadime Doğan
Teşekkürler / Special Thanks To: Fadime Doğan, Yusuf Doğan, Aziz Alaca, Ankara Film Evi, Özge Öztürk, Merve Arslan, Duygu Tatar, Bulut Renas Kaçan, Gizem Doğan, Burak Doğan, Kerem Aras Doğan, Yaprak Aydın

Konusu: Evliliğinin ve ev işlerinin arasında sıkışmış bir kadının dikiş makinesini pedallayarak özgürlüğe kavuşma hayali.

Ödüller, seçkiler

2. AFSAD Kısa Film Yarışması, Kurmaca Dalı, En İyi Film Ödülü. 2018
2. Bornova Belediyesi Kısa Film Yarışması, Mansiyon Ödülü. 2018
29. İstanbul Kısa Film Festivali, Kurmaca Dalı, Jüri Özel Ödülü. 2018
4. Marmaris Kısa Film Festivali, Kurmaca Dalı, Finalist. 2018
19. İzmir Kısa Film Festivali, Ulusal Panorama Bölümü, Gösterim Seçkisi. 2018
5. Uşak Kanatlı Denizatı Kısa Film Festivali, Ulusal Kısa Film Yarışması, Gösterim Seçkisi. 2018
30. Münih Türk Film Günleri, Kısa Film Programı, Gösterim Seçkisi. 2018
1. Çukurova Üniversitesi Adana KısaFest, Kurmaca Dalı, Finalist. 2019
14. İşçi Filmleri Festivali, Gösterim Seçkisi. 2019
Roterdam Kırmızı Lale (Rode Tulp) Film Festival, Gösterim Seçkisi. 2019

Burkay Doğan’dan “Vahide” hakkında;

Genelde daha deneysel işler yapan birisiyim. Kurmaca fikirlerim de oluyordu ama bir türlü fırsatım olmuyordu. Vahide fikri isminden ve konusundan öte deneysel düşünmenin getirdiği bir mekanizma fikriyle vardı aslında. Dikiş makinası ve bisikleti birleştirme fikriydi bu. Yıllar once bir arkadaşımın bisiklet süren kadınların İstanbul’dan Lübnan’a kadar gerçekleştirmeyi düşündükleri sınırları birleştirdikleri bir tur için bir video düşünmemi istediğinde çıkmıştı ortaya. Yarı animasyon yarı kurguyla dikiş makinası mekanizmasıyla bisikleti birleştirerek bayrakları dikerek ilerleyen kadınlar olacaktı ama gerçekleştirememiştik. 2018’in başında bu fikri tek oyuncu üzerinden gerçekleştirmek istedim Mert İnan ve Cemre Yılmaz arkadaşlarımla hemen senaryoya dönüştürdük. Esra Yeşer ve Selim Kalıç’ı oyuncu olarak belirledik. Aziz Alaca kamerasını verdi ve kendi evimde Mert İnan’ın görüntü yönetmenliğinde çekmeye başladık. Ev çekimleri 1 gün, bisiklet çekimleri 1 gün olmak üzere 2 günde çekimleri tamamladık. Anneme perdeye pantalonu diktirdim. Babama ulaşım görevini verdim. Kurgusu 1 haftada bitti. Murat Küçükarslan da ses düzenlemesini yaparak filmi son haline getirdik. Bütçesiz, tamamen arkadaşlarımla birlikte tamamladığım bir proje oldu.

Filmde başroldeki kadının ne diktiği merakı üzerine odakladım kurguyu. Filmin sonunda ne diktiği gözükecekti. Bunun için bir kaç alternatif de vardı. Bir balona dönüştürerek filmin sonunda bisikletiyle giderken uçma fikri de vardı mesela ama çekim zorluğu ve maliyetini düşününce vazgeçtim. Evdeki bir şeyleri dikmeli ve bu diktiği şeyle eşine bir mesaj vermeliydi. Pantalon fikrini buldum. Pantalonun ters dikilmesiyle bir”V” işaretinin oluşması hoşuma gitti. Perde-pelerin benzerliği bir super kahraman göndermesi olması da ilgimi çekti. “V” ile başlayan bir isim düşünerek pelerinli bir super kahraman olan Vahide ismini bulduk. Dikiş makinası sesleriyle de süperman’in herkesin hafızasındaki müziği yaparak kahraman göndermesini pekiştirdik. Tabi bu bir ev kadınının düşleri olarak kaldı ama filmin sonunda kocasına karşı isyanını mutfak perdesine diktiği pantalon ile gerçekleştirdiğini de göstermek istedik.

Burkay Doğan hakkında;

1982 Ankara doğumlu. 2005 yılında Anadolu Üniversitesi İnşaat Mühendisliğini bitirdi. 2008’de Anadolu Üniversitesi sinema-televizyon yüksek lisansına başladı. İlk kısa filmi Uğur Kaymazlar Hakkında’yı 2006 yılında yaptı. Bu film ile 19. İstanbul Uluslararası Kısa Film Festivali’nde en iyi deneysel film ödülü kazandı. Ödül olarak Hollanda Büyükelçiliği’nin desteği ile kültür elçileri olarak Hollanda’ya giden sinemacılar arasında yer aldı. Ortalama 40 çöp ile 2007’de Hamburg Film Festivali’ne katıldı. Amerika’da Nine Nation Animation’da dünyada 9 animasyon arasına girdi. 2009’da Adana Altın Koza Film festivali’nde Akdeniz Filmleri jüri özel ödülü kazandı. Şu ana kadar 30’a yakın kısa film ve belgesel üretti. Filmlerinin senarist, yönetmen, yapımcı ve kurguculuğunu yaptı.

Kültür Bakanlığından 3 kısa film desteği 2 adet de senaryo yazım desteği kazandı. 2014’te kendi grafik ajansını kurdu. 2017’den günümüze kadar freelance videographer ve grafiker olarak çalıştı.

Uzun metraj projesi Kör Nokta ile 2017’de 54.Uluslararası Antalya Film Festivali kapsamında Antalya Film Forum’da Yapımcısını Arayan Projeler Platformu’na finalist olarak seçildi. 2021 yılında uzun metraj projesi Flora ile Solis Cinema Sessions Proje Geliştirme Kampı’na katıldı. Şimdilerde uzun metraj proleri Kör nokta, Flora ve Suyu kuşatmak üzerine çalışmaktadır.

Filmografi:

2023 Suyu Kuşatmak
2021 Flora
2018 Kör Nokta
2018 Vahide
2017 Karşı
2016 Tıkanma
2015 Poşet
2014 Şem
2014 Parkour
2014 Sökük
2013 Olası Maktul Halleri,
2011 Bir çocuğun askerlik anıları
2011 Kanser
2010 Taç
2009 Gözetleme Yuvası
2008 Dilber’lerin Düğünnü
2008 Anoptikon
2007 Ortalama 40 çöp
2007 Ankaradenizi
2006 Uğur kaymazlar Hakkında

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Son yazılar: Ayın Kısa Filmi