Fotoğraf Zihinsel Şey

/

Cartier-Bresson ‘un görüntü kavrayışını anlayabilmek için “Herrigel’in okçuluk deneyimini, onun fotoğraf yaklaşımına paralel okumayı denedim” diyor A. Tufan Palalı…

A. Tufan Palalı, Roland Barthes’ın ‘Camera Lucida’ kitabının ‘Kış Bahçesinden Fotoğrafa’ isimli incelemesinden yaklaşık bir yıl sonra yayınladığı kitabı ‘Fotoğraf Zihinsel Şey’ de, bizlere yedi bölümde ‘fotoğrafik görü’ ye ulaşmayı anlatıyor. 

1924-29 yılları arasında Japonya’da yaşamış olan Alman Profesör Herrigel’in okçuluk deneyimi ile ilgili yazdığı 20 sayfalık metin Cartier-Bresson’u derinden etkiler. Zen öğretilerinden örnekler vererek yaptığı konuşmalarda da bu etki fark edilir. John Berger ile yaptığı bir sohbette Zen Budistlerin okçulukla ilgili bir risalesinden bahsederek nişancı gibi fotoğrafçılıkta da ‘hedef ve hedefe odaklanmak’ tan bahseder.

A. Tufan Palalı’nın ‘Fotoğraf Zihinsel Şey’ kitabının sayfalarında dolaşırken, Uzak doğuya göre batıda da felsefe, bilim ve sanatta içe bakış ve aydınlanma aracı olarak benimsenen Zen etkilerinin azımsanmayacak kadar çok olduğunu görebiliyoruz. Kitabın sayfaları arasında rastlayacağınız; Zen’i kavramanın temel ilkelerinden, kalbe ulaşmanın yollarını ortaya koyan Zen’e atfedilmiş eserlerde yer alan ifadelerden örnekler sizi sarsabilir!..

Aydınlanmadan önce; nehirler nehirdir, dağlar da dağ. Aydınlanırken; nehirler artık nehir değil, dağlar da dağ değildir. Aydınlanınca; nehirler yeniden nehir olur, dağlar da dağ olur. Uyanışa eriştiğinizde, ise nehirler dağ olur, dağlar da nehir.

Olan biteni kavramanın gereği olan, ‘görü’; Cartier Bresson’a göre beyin, göz ve kalbin aynı olaya odaklanmasıdır. Görü ile bilince gelen ayırt etme yetisinin en yüksek keskinliğe ulaştığı seviye ise sezgiyle öze bakış olan Satori’dir. Satori sürekliliği için ise çalkantıya değil sükunete ihtiyaç vardır.

‘Cosa mentale’

‘Fotoğraf çekmek görmüş olmaktır’ Bresson’un sık sık dile getirdiği bu anlayışı ile bu ifade fenomenlerin alımlanması ve zihne yerleştirilmesidir. Fotoğrafların makine olmadan da çekilebileceğini söyler Bresson. Her şeyi ele veren ifadeyi saniyenin yüzde biri kadar sürede görme anının verdiği hazzı cinsel doyuma benzetir. Georges Braque’ın ona armağan ettiği kitap (Okçuluk Sanatında Zen) sayesinde bu düşüncelerini felsefi bir temele dayandırarak, onu yaşam biçimine dönüştürür.

Önemli olan bakmak, görmek ve vurma anının yoğunluğu derinliğidir.

Çekim esnasındaki düşünme haline, bilincin saydamlığını bulandırdığı ve fotoğraflanmakta olanın özerkliğini ihlal ettiği gözüyle bakılır ve “Düşünme işi önce ve sonra yapılmalıdır, asla fotoğraf çekerken değil” der, Bresson. Fotoğraf çekmek birinin, uçup giden gerçeklik karşısında bütün yetilerini birleştirerek nefesini tutmasıdır. Dış tahriklere maruz kalmadan kendi içinde kalış bu tahrikleri bertaraf edip temiz bir bilince ulaşmak, doğru soluk ve dinginlikle bakmayı öğrenmekle mümkün olur. 

Fotoğraf makinesini ‘anın efendisi’ olarak niteleyen Bresson, John Berger ile yaptığı bir konuşmada sonuca bağlayan anı Einstein’dan bir alıntı ile ifade ediyor: “Canlı olan her şeyle öyle bir dayanışma duygusu içindeyim ki, birey nerede başlamış nerede son bulmuş artık önemli değil benim için..”

Zen üstatlarından John Berger’e, Broch’tan Mevlana’ya kadar birçok alıntı ile zen yaklaşımlarına bolca rastlayacağınız bu ‘okuma’nın sayfaları arasına ustalıkla gizlenmiş olan ‘Duyusal Alımlamadan, Dolaysız Kavrayışa Doğru’ şeması ise, sezme ve görme ilişkisinin bir anahtarı olarak karşımıza çıkıyor. Kitaptan alıntıları okuduğunuz bu satırların size kitap hakkında ipuçları verdiğini umuyorum.

Kaynak:

Fotoğraf Zihinsel Şey

Şema – Duyusal alımlamadan dolaysız kavrayışa doğru



                

1966 yılında Düzce’de doğdu. Dokuz Eylül Üniversitesinde sınıf öğretmenliği okudu sonrasında Anadolu Üniversitesi İktisat bölümünden mezun oldu. Halen ikinci üniversite kapsamında Felsefe bölümünde öğrenimine devam ediyor. Küçük ev aletleri sektöründe yönetici olarak çalışmaktadır.
Fotoğraf çekmeye üniversite döneminde okul masraflarını çıkarmak için başladı. Amatör olarak devam eden fotoğraf tutkusuna dijitalin yanı sıra halen dia film ile de fotoğraf çekerek devam ediyor. Bireysel olarak Anadolu’daki antik kentlerin ve tarihi bölgelerin fotoğrafını çekiyor. 2015 yılında üye olduğu İFSAK’ta eğitim biriminde ve çeşitli proje gruplarında görev almaktadır. Aynı zamanda 2017-2019 döneminde yönetim kurulunda Kütüphane ve Arşiv Birimi Koordinatörü olarak görev almıştır. 2019- 2021 döneminde yönetim kurulundaki görevine Yayın Birimi Koordinatörü olarak devam etmektedir.

Yorum Sayıları: 3

  1. Sevgili Mustafa,
    Ben de yıllar önce Haiku ile Zen felsefesine kıyısından bulaşmış biriyim. Sonrasında, bunu bilen bir arkadaşım Haluk Çobanoğlu’nun ”Bu Fotoğrafları Neden Çekiyoruz” kitabını önermesiyle de, ilk defa bu kitapta rastladığım Eugen Herrigel”Zen ve Okçuluk” kitabıyla tanıştım. ‘Zen ve Okçuluk’, bir çırpıda okunacak kadar ince fakat defalarca okunup üzerinde düşünülecek derinlikte bir kitap. ‘Fotoğraf Zihinsel Şey’ de aynı felsefeyle ‘fotoğrafın sadece fotoğraf olmadığını yada olmaması gerektiğini’ aktarıyor bize. Özellikle günümüz fotoğraf camiasında bu gibi kitaplara çok ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Bu sebeple Tufan Palalı’ya ve bu güzel kitabın tanıtımı için sana çok teşekkür ederim.
    Sevgiler

    • Selamlar Tolga, Bu güzel yorumun için teşekkür ederim. Bahsettiğin kitabı da yeni okumaya başladım, bu ve bunun gibi kitaplar başucu kitabım oldu. Keyifle okunacak kitapları yazarak bizi derin düşünmeye sevk eden bu yazarlarımıza selamlar..

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Son yazılar: Kültür Sanat

Bir Zamanlar Anadolu’da…

Fotoğrafçının Doğuşu Bir zamanlar gençtik. Nedensiz bir evrensellik peşindeydik. Batı ne yapıyorsa biz de onu yapmak…

Oedipus Kompleksi ve Fotoğraf

Okuyucu, edebi bir metinde anlatılanları kendi bilgisi, düşünce ve hayal dünyası, kültürü ve çevresel şartları içinde…