Başlarken …

Ve başlıyoruz!

Fotoğrafa merak saran, öğrenmek için çaba sarfeden herkesin muhakkak duyduğu bir cümle vardır: Fotoğraf kelimesi eski Yunanca da photos (ışık) ve grapher (yazı ve kayıt) kelimelerin birleşmesinden oluşmuştur. Işıkla yazmak, kaydetmek, çizmek anlamına gelir. Temel fotoğraf seminerlerinde bu cümle söylenir ve daha çok kelimenin ilk kısmı olan ışık üzerinde çok durulur, konuşulur. Oysa ki kelimenin ikinci kısmı neredeyse tüm insan uygarlığının sırrını verir: Yazmak, kaydetmek, anlatmak…

Gördüğümüzü kaydetmenin, başkasına göstermenin onlarca farklı yolu var. Resim, heykel, fotoğraf, sinema… Teknoloji sayesinde duyduğumuzu da kayıt edebiliyor, istediğimiz zaman tekrar dinliyoruz. Peki insan düşüncelerini, duygularını, iç sesini nasıl kaydedebilir? Nasıl başkasıyla paylaşabilir, nasıl kalıcı olmasını sağlar ? Cevabı tanıdık: Söz uçar, yazı kalır!

Yazmak, teknik yönden bakarsak en sade, en basit, en kolay ulaşabilir bir kaydetme-anlatma yöntemi. Bu özelliği sayesinde yüzyıllardır insanlık belliğini oluşmasında, bir sonraki kuşağa aktarılmasında, insanların birbirini anlamasında çok büyük bir rolü olan bir araç olmuştur. İnsanlar kilden tabletlerle, kitaplarla, gazetelerle, dergilerle ve günümüzde bloglarla, web siteleriyle bilgisini, duygusunu, fikrini, eleştirisini diğer insanlarla paylaşmış, öğretmiş, öğrenmiştir.

1959 yılında kurulan ve 60. yaşına basan İFSAK’ın üyeleri de, tarihi boyunca şartları zorlayarak, imkansızlıklarla mücadele ederek, İFSAK çatısı altında yayınladıkları bültenlerle, dergilerle, kitaplarla düşüncelerini, duygularını, bilgilerini, eleştirilerini paylaşmışlardır.

İFSAK’ın ilk periyodik yayını 1976-1977 yıllarında Mehmet Bayhan’ın başkanlığı döneminde yayınlanmaya başlanan Aylık Bülten‘dir. Aylık Bülten 1986 yılına kadar yayınlanır. 1986 yılında İbrahim Akyürek’in başkanlığı döneminde bülten yerini 16 sayfalık Fotoğraf ve Sinema Dergisi‘ne bırakır. Sayfa sayısı daha sonra 24 olur. Dergide fotoğraf ve sinema ile ilgili teorik, pratik, ve eleştirel yazıların yanı sıra, haberlere de yer verilir. İFSAK Fotoğraf ve Sinema Dergisi, 90’lar boyunca 8 sayfa kuşe basılarak daha çok bir broşür havasında devam eder. *

2000 yılında Halil İbrahim Tutak’ın başkanlığı döneminde ise İFSAK Fotoğraf ve Sinema Dergisi’de farklı bir biçim ve içerikle yayınlamaya başlanır.

Klasik periyodik dernek yayınlarından farklı olarak teknik bilgilerin ve dernek haberlerinin yer almadığı, metin içerikli, fotoğrafların kenti desteklemek amacıyla kullanıldığı bir dergidir bu. Her sayının bir dosya konusu vardır. Bu konu fotoğraf ve sinemada paralel olarak ele alınır. Dosya dışında ise deneme, yorum ve röportajlara yer verilir. Ayhan Aydın’ın yayın yönetmenliğini yaptığı dergi farklı kuşakların bir araya geldiği bir yayın kurulu tarafından hazırlanır.

Bu satırların yazarı bendeniz de, 2000 yılında yayınlanmaya başlanan bu derginin bir yazarı olmaktan her zaman gurur duymuşumdur. 21 yıllık İFSAK serüvenimde en önemli görevlerimden biridir. Takma isimle yazdığım eleştiri denemeleri başka bir yazının konusu olacak olayların yaşanmasına sebep olmuştu.

Ayhan Aydın’ın yoğun çabasıyla yayınlanan İFSAK Fotoğraf ve Sinema Dergisi yoğun içeriği ile İFSAK’a yakışan önemli bir yayındı. 2005/1 sayısı derginin son sayısı oldu. 2007 yılında göreve gelen yeni yönetim, derginin üyeler tarafından okunmadığını sebep göstererek derginin yayınını durdurdu.

7 yıllık bir sessizlikten sonra İFSAK Fotoğraf ve Sinema Dergisi 2012 yılında Tanju Akleman’ın başkanlığı döneminde, başkan yardımcısı Serkan Turaç’ın da yoğun çabasıyla, Dr. Handan Tunç’un katkılarıyla ve yine biçim değişikliğiyle yeniden yayınlanmaya başladı. Dergi yayınlanmaya, Serkan Turaç’ın yönetim kurulu başkanlığında da devam etti. Hem boyut, hem tasarım hem de içerik bakımından dikkat çeken dergi toplam 8 sayı yayınlandı. Maddi imkansızlıklar dergi yayınının devam etmesine izin vermedi.

Ve İFSAK Blog yayında!

Bir dergi basmanın, basılan dergiyi dağıtabilmenin çok ama çok zor olduğu bugünlerde, üreten ve paylaşmak isteyen tüm insanların yardımına teknoloji koşuyor. İnternetin icadından bir süre sonra hayatımıza giren internet yayıncılığı bir takım engelleri daha hızlı ve daha az maliyete aşmamızı sağlıyor. Mesafe sınırı olmadan dünyanın her tarafından erişilebilmesi de cabası.

İFSAK Blog, yazmak, okumak, tartışmak isteyenlerin önündeki engelleri kolayca kaldırmak için İFSAK tarafından atılmış bir adım. İnternetin olanaklarını kullanıp sesini duyurmak isteyen, bilgisini ve fikrini paylaşmak ve okumak isteyenlerin buluştuğu bir mecra. Kuramdan teknolojiye, gezi kültüründen edebiyata, fotoğraftan resime bir günce, bir not defteri.

İFSAK’ın 60. yılında 60 etkinlik kapsamında yayınlanmaya başlayan İFSAK Blog’un kısa bir zamanda sizlerin desteğiyle İFSAK 60. yılına yakışan, güçlü bir yayına döneceğine ve yeni üretimlerin, yeni fikirlerin ortaya çıkmasını sağlayacağına eminim.

Birlikte Üretelim, Birlikte Paylaşalım!

Altan Bal

İFSAK Yönetim Kurulu Başkanı

*”Amatörlerin Uzun Yolculuğu- İFSAK’ın Öyküsü” . 2011 İFSAK Yayınları. Sami Aksoğan, Editör: Ayhan Aydın.

1977 ‘de İstanbul’da doğdu. Birincilikle girdiği Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü'nden dereceyle mezun oldu. 20 yıla yakın bir süre profesyonel fotoğrafçılık, fotoğraf atölyeleri eğitmenliği yapmıştır. Belgesel fotoğraf alanında "Bekar Odaları" ve "Kamyoncular" çalışmaları defalarca sergilenmiştir. Yunus Nadi Fotoğraf Ödülü, Kodak Profesyonel Kategori Büyük Ödülü, Ankara Film Festivali deneysel kategori Kısa film Görüntü Yönetmenliği Ödülü sahibidir. 2016 yılından beri Nikon Türkiye Fotoğraf Elçisi'dir. İFSAK Belgesel LAB‘ın editörüdür.

Altan Bal, 20 yıldır İFSAK üyesidir. Temel Fotoğraf Seminerlerinde, Belgesel Atölyelerinde eğitmenlik yapmış, proje grupları yönetmiştir. 2017 Şubat- 2018 Temmuz arasındaki dönemde Yönetim Kurulu üyesi olarak Genel Sekreterlik görevini yerine getirmiştir. 2019 Şubat ayından itibaren İFSAK Yönetim Kurulu Başkanı’dır.

Yorum Sayıları: 6

  1. Merakla beklediğim bir girişimdi. İFSAK gibi köklü bir derneğin fotoğraf ve sinema konusunda öncü olması kaçınılmaz. Blog’un bir başlangıç olduğuna inanıyorum; ileride evrimleşerek ilklere imza atacağına eminim. Elinize sağlık.

  2. Merhaba. Evet İFSAK’ın kurulduğu günden itibaren örnek olma, değişime öncü olmak gibi önemli misyonları olmuş. Üyelerinin destekleriyle de hiçbir zaman hayal kırıklığı yaratmamış. İFSAK Blog’da bu çabalara eklenmiş yeni bir halka. Eminimki sizlerin desteğiyle örnek bir çalışma olacak…

  3. İfsak Blog fikrini üreten ve emeği geçen herkese teşekkür ederim. Değişimi yakalama çabanızı takdir ediyor, dernek bünyesinde oluşmuş değerli birikimin paylaşılabileceği bu ortama erişime olanağına kavuşmuş olmaktan mutluluk duyuyorum.

    Ellerinize ve emeğinize sağlık

  4. Emeğinize sağlık. Dopdolu bir blog olmuş, zamanla daha da zenginleşir. İstikrarlı ve uzun soluklu olursa İFSAK dergisinin yerini dolduracaktır.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.